Regeringen vill införa förbud mot att förneka Förintelsen och andra folkmord

INRIKES I en proposition föreslår regeringen en skärpning av lagen om hets mot folkgrupp. Man vill bland annat göra det brottsligt att förneka Förintelsen och andra folkmord.

I den nuvarande lagstiftningen finns det inga skrivelser om folkmord med, utan istället är den mer allmänt formulerad. Det handlar här om ett förbud att ”hota” eller ”uttrycka missaktning” för antingen en folkgrupp eller en annan sådan grupp på basis av bland annat ras, hudfärg eller nationellt ursprung. Detta menar regeringen är för allmänt och därför föreslår man nu ett tillägg som också lyfter folkmord, med fokus på Förintelsen.

Tillägget till de nuvarande formuleringarna vill förbjuda människor att förneka, ursäkta eller uppenbart förringa folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelse eller aggressionsbrott. Detta gäller dock bara ”om gärningen är ägnad att uppmana till våld mot, hota eller uttrycka.”

Vem avgör vad som är ett folkmord?

Frågan om definitioner av folkmord eller krigsförbrytelser kringgår regeringen med att helt enkelt hänvisa till svenska eller internationellt erkända domstolar. Det betyder med andra ord att exempelvis Holodomor, som enligt många anti-kommunister var ett medvetet folkmord riktat mot det ukrainska folket, skulle kunna inkluderas i den nya lagstiftningen eftersom det är erkänt som ett folkmord av Europaparlamentet.

Lagstiftningen kan göra det svårare att utforska och diskutera vissa historiska händelser, som Holodomor, även om det inte sker med syfte att uppmana till våld mot en viss grupp.

Samtidigt riskerar regeringens eget lagförslag att slå tillbaka på den själv – för vad händer om den israeliska regeringen bedöms utföra ett folkmord i Gaza av Internationella domstolen i Haag? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.