Samiska kvinnor extra utsatta för våld

INRIKES Enligt en ny rapport från Umeå universitet är samiska kvinnor betydligt mer utsatta för våld än samiska män. De är också mer utsatta för sexuellt våld än kvinnor i Sverige i stort.

Rapporten utfördes av Umeå universitet och en visar att samiska kvinnor lider av en extra utsatthet, både i förhållande till samiska män och till kvinnor i landet i allmänhet. Över hälften av alla samiska kvinnor uppger att de utsatts för sexuellt våld och hela sju av tio har utsatts för psykiskt våld. Dessutom har en större andel samiska kvinnor utsatts för de grövsta formerna av sexuellt våld, såsom våldtäktsförsök (14 procent) och våldtäkt (10 procent). Samiska kvinnor är också betydligt mer utsatta för våld än samiska män, enligt undersökningen.

Sammantaget visar det att samiska kvinnor är otroligt utsatta och att diskriminering mot samer smälter samman med kvinnoförtrycket på ett sätt som gör samiska kvinnors situation mer prekär än andra gruppers.

Undersökningen genomfördes både med hjälp av intervjuer och med formulär som över 3 500 samiska kvinnor i åldrarna 18-84 fyllde i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.