Stiger lönerna verkligen?

INRIKES Med det klassiska greppet att trolla bort bolåneräntorna kan Medlingsinstitutet få det att verka som om reallönerna stiger. När man dock tar med effekterna av bolåneräntorna i beräkningen av inflationen blir bilden en annan.

Under december 2023 steg lönerna med 2,1 procent jämfört med samma månad för ett år sedan, meddelar Medlingsinstitutet. Då har de som vanligt först plockat bort effekterna av bolåneräntorna. När dessa är med är ökningen borta – lika enkelt som det är att trolla bort den är det att trolla fram den!

Anledningen till att reallönerna ändå inte sjönk så mycket under december som de gjort tidigare är att inflationen sjönk under samma månad. I januari ökade dock inflationen, vilket bland annat visade sig i högre matpriser. I januari kan vi därmed vänta oss ytterligare en reallönesänkning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.