Stora strejker fortsätter i Finland

FACKLIGT Under vintern har de finska fackföreningarna organiserat flera stora strejker mot den nuvarande regeringens politik. Dessa fortsätter och tusentals medlemmar är fortfarande ute i strejk, samtidigt som regeringen skyndar på arbetet med anti-strejklagar.

Den nuvarande strejken har pågått sedan den 11 mars och var planerad att avslutas den 31 mars, lagom till påsk. Det finska fackförbundet JHL, som organiserar arbetare i offentlig sektor, har dock förlängt strejken med ytterligare en vecka. Detta följer misslyckade samtal mellan fackföreningsrepresentanter och den finska arbetsmarknadsministern.

Över 100 000 arbetare har strejkat under mars och strejkens resultat har varit kännbart för det finska kapitalet, som sett den finska exporten tvingas på knä och det har bland annat uppstått en brist på stål. 

Det tillspetsade läget har också fått fackföreningsledare att skarpt kritisera regeringen, då man menar att regeringen är allierad med företagarna. Detta stämmer naturligtvis för den finska regeringen och för alla regeringar under kapitalismen, och det visar sig också i de planerade anti-strejklagarna, som regeringen nu vill skynda på.

Arbetarna i Finland strejkar bland annat mot införandet av en karensdag, begränsningar i strejkrätten, försämringar i återanställningsrätten och åtgärder som gör det enklare att sparka arbetare. Dessutom ska barnbidraget försämras och arbetslösa kommer behöva vänta ännu längre på arbetslöshetsersättning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.