Brasiliens urspungsbefolkningar protesterar i huvudstaden

UTRIKES Ursprungsbefolkningar i Brasilien gav sig i torsdags ut på gatorna i huvudstaden i tusental för att begära ett officiellt erkännande av deras rättigheter till land de levat på i århundraden, och skydd mot kriminella aktiviteter som illegal gruvbrytning.

President Lula har nyligen backat ner från skapandet av fyra ursprungsterritorier efter protester från statliga guvernörer, och fick nu ta emot en delegation från ursprungsbefolkningarna för diskussion, medan demonstrationsdeltagarna utanför presidentpalatset ropade att deras rättigheter inte var förhandlingsbara.  Mycket av protesterna gäller vad som kallas ”Time Frame Thesis” (tidsramsteorin) som antagits av Brasiliens kongress och som går ut på att ursprungsbefolkningar inte kan göra anspråk på land om de inte befann sig på detta år 1988, när den Nya Republiken grundades. Den nya lagen har lett till långdragna rättsprocesser, mord på aktivister och försöka att riva upp beslut om ursprungsterritorier.

Protesterna handlade också om en 950 km lång järnväg som ska transportera sojabönor från centralt belägna odlingar till hamnar längs Tapajos-floden. Det som oroar ursprungsbefolkningarna är en ökad avskogning i Amazonas i samband med den infrastruktur som ska byggas för järnvägen.

Demonstrationerna är en del av ”Terra Livre Camp”, där representanter för ursprungsbefolkningar i Brailien nu för tjugonde gången bygger upp ett tältläger på huvudstaden Brasilias största aveny.

“Vi väntade oss mycket från regeringen, men det händer väldigt lite […] I kongressen använder regeringen frågor som gäller ursprungsbefolkningar och miljö som förhandlingstillgångar,” sa Marivelton Baré, vars organisation representerar 24 stammar från Brasiliens nordvästra Amazonas-distrikt.

Ursprungsbefolkningarnas krav möter idag en växande opposition från jordbruksindustrin, som stöds av hundratals kongressledamöter och flera guvernörer i landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.