Bussförarstrejk i Seoul visar arbetarnas makt

FACKLIGT En några timmar lång bussförarstrejk i Seoul i Sydkorea orsakade kaos i rusningstrafiken och ledningen för bussbolaget tvingades omgående till förhandlingsbordet. Episoden visar vilken makt arbetarna egentligen har.

Efter att bussförarnas fackförening krävt en löneökning på mer än 12 procent medan motbudet landade på ynka 2,5 procent beslutade sig busschaufförerna för att gå ut i strejk. Omkring 7 000 av stadens 7 400 bussar stod stilla och orsakade totalt kaos i rusningstrafiken i den sydkoreanska huvudstaden. Efter några timmar kunde parterna enas om en löneökning på 4,5 procent istället, vilket är långt ifrån vad fackföreningen ursprungligen krävde.

Det hela blev dock en stor styrkedemonstration, inte bara för motparten men för busschaufförerna i synnerhet och landets arbetare i allmänhet. De visade att det går att kämpa och att det med relativt enkla medel går att utöva väldigt stor makt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.