De sju WCK-hjälparbetarna i Gaza dödades av en riktad attack

UTRIKES Omvärlden reagerade med avsky när sju utländska hjälparbetare från World Central Kitchen dödades i Gaza i måndags. Nu har Israels premiärminister Netanyahu har gått ut med en offentlig ursäkt, och militärchefen Herzi Halevi hävdar att den israeliska militären gjorde ett misstag, eftersom det var mörkt och svåra förhållanden.

WCK:s grundare José Andrés säger emellertid till Reuters att attacken riktades mot dem ”systematiskt, bil för bil” och att det inte rör sig om någon olyckshändelse. Organisationen var koordinerad med Israel som visste var de befann sig, och satellitbilder som CNN verifierat visar att åtminstone ett hjälpfordon var tydligt identifierbart med WCK:s logotyp. Dessutom åkte bilarna med långa mellanrum mellan sig. En tidigare brittisk officer och vapenexpert säger att det stora skadorna på fordonen visar användning av “mycket exakta missiler som avfyrats av drönare,” och menar att det är otroligt att detta var en olycka.

Jan Egeland, chef för norska flyktinghjälpen NRC, påpekar att nästan 200 hjälparbetare dödats under Gazakriget hittills, och de flesta av dem är palestinier.

– Världen är förvånad, men 200 palestinska medarbetare har redan dödats, säger han under en pressträff.

Den förfärade och förvånade reaktionen på regeringsnivå i exempelvis Storbritannien, Frankrike och USA tycks alltså reserverad för västerländska offer – en fingervisning både om hur likgiltiga olika regeringar är för massmordet på Gazaremsan och hur de yttrar sig för att lugna en hemmaopinion när är omöjligt att förtiga ett förfärande krigsbrott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.