Israel hindrar FN:s utredning av händelserna den 7 oktober 2023

UTRIKES FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, leder FN:s utredning om Hamas angrepp mot Israel den 7 oktober 2023. Hon säger nu at hon nekas att tala med offer och vittnen till händelsen.

 – Jag beklagar att människor i Israel som vill tala med oss nekas den möjligheten, eftersom vi inte kan få tillträde till Israel, säger Pillay vid ett möte vid FN:s kontor i Genève. Kommissionen undersöker just nu både de brott som ska ha ägt rum under Hamas-attacken samt de brott som israeliska styrkor i Gazaremsan och på Västbanken ska ha gjort sif skyldiga till.

– När det gäller Israels regering har vi inte bara mött en brist på samarbete utan även ett aktivt hindrande av våra ansträngningar att ta emot bevis från israeliska vittnen och offer för de händelser som inträffade i södra Israel, säger Chris Sidoti , en av utredarna för kommissionen.

Israel menar att utredningskommissionen och dess medlemmar har en historia av antisemitiska och anti-Israel uttalanden, men att man gett dem möjlighet att resa till Israel för att intervjua vittnen. De första resultaten av utredningen kommer att presenteras för FN:s råd för mänskliga rättigheter i juni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.