Kommer Israel att provocera fram ett storkrig i Mellanöstern?

UTRIKES Just nu diskuterar Israels regering hur man kommer att svara på Irans drönarattack mot Israel i helgen . Hur svaret kommer att se ut är oklart, och det finns risk för ett storkrig i Mellanöstern där USA går in på Israels sida.

Diskussionen fokuserar nu på Irans attack, och Israels krigshandling den 1 april, när man attackerade Irans ambassad i Damaskus och bland andra dödade en ledande iransk militär, hamnar i skymundan fastän det var detta som utlöste Irans angrepp.

Israels premiärminister Netanyahu har all orsak att fortsätta kriget och även eskalera det, skriver Peoples Dispatch  i en analys. Massdemonstrationer kräver hans avgång och nyval – främst för att han inte lyckats att befria de i gisslan som fortfarande hålls av Hamas sedan den 7 oktober 2023. Men ju längre kriget pågår, desto längre får Netanyahu sitta kvar på sin post – ett krigsslut skulle innebära nyval, och förmodligen regeringsskifte. Ett större krig i området skulle ge Netanyahu och hans högerallians mer tid att omdefiniera vad som de kan sälja in som en seger till befolkningen och förstärka sina positioner inför ett val, menar man.

Ett storkrig i Mellanöstern skulle med största säkerhet leda till deltagande från USA, skriver man vidare. En hotande seger för Israels motståndare skulle nämligen äventyra den amerikanska imperialismens ställning i Mellanöstern.

Isabell Schierenbeck, professor i samhällsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror däremot inte att Israel kommer att välja att direkt angripa Iran. Hon tror att man istället kommer att slå till mot Hizbollah i Libanon eller Iranstödda shiamiliser i Syrien, och att omvärldens påtryckningar skulle förhindra ett värsta scenario.

Om ändå ett större krig skulle provoceras fram av Israel skulle det naturligtvis innebära en fullständig katastrof för befolkningen i området. Enda sättet att säkert förhindra en eskalering av kriget i Gaza är att Israel tvingas sluta med folkmordet av palestinierna och slutar med ockupationen av palestinskt territorium.

En tanke på “Kommer Israel att provocera fram ett storkrig i Mellanöstern?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.