Kommunistpartiet framåt i turkiska lokalval

UTRIKES Efter att rösterna nu har räknats har det turkiska kommunistpartiet TKP kunnat analysera sitt resultat. Det visar sig vid denna analys att partiet fördubblat sitt stöd jämfört med valen 2023.

Även om partiet inte kunde vinna i någon provins eller kommun så har partiet fördubblat sitt stöd, sett till antalet röster. Detta, betonar man, reflekterar inte partiets verkliga styrka och inflytande, men är ett tecken på att man går åt rätt håll.

I lokalvalen kunde partiet denna gång räkna in sammanlagt 127 000 röster, vilket är en fördubbling av antalet röster sedan presidentvalet förra året. Allra starkast resultat fick partiet i distriktet Defne i Hatay, som drabbades hårt av förra årets jordbävning. Partiet gick där till val ensamt, utan samarbetspartners och kunde samla ihop 39 procent av rösterna. Borgmästarskapet undgick dem med bara några procent.

Sammanlagt kunde partiet vinna mer än en procent i 32 distrikt och i många småstäder, varav många finns i de konservativa regionerna av Turkiet. Partiet vann 10 platser i landets kommunalråd och en plats i en regionförsamling. Som tidigare nämnts fick partiet också 10 procent av rösterna i Istanbuldistriktet Kadiköy.

Partiet betonar också att detta inte visar partiets verkliga inflytande hos det arbetande folket i Turkiet men att man ändå går framåt och stärker sina positioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.