Kemalistiska CHP störst i turkiska lokalvalen – kommunisterna framåt i Kadiköy

UTRIKES Under söndagen ägde regional- och kommunalval rum i Turkiet och det styrande partiet AKP fick se sig besegrade och för första gången på länge blev de inte största parti. Istället kunde det kemalistiska partiet CHP ta förstaplatsen. Kommunisterna vann inga distrikt denna gång men kunde ändå samla ett stort stöd, bland annat i stadsdelen Kadiköy i Istanbul.

I de stora turkiska städerna har oppositionen alltid varit stark och så även denna gång. De kunde besegra AKP i alla de största städerna, såsom Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa och Antalya. Även i många andra distrikt, som traditionellt stött AKP, kunde oppositionen vinna. Det betyder dock inte att AKP är uträknade, utan de kan fortfarande räkna med stöd från ungefär 35 procent av befolkningen, jämfört med CHP:s 37 procent.

Det kurdiska partiet DEM fick lite över fem procent, vilket är en ökning med ungefär en procent sedan förra lokalvalen 2019, då partiet ställde upp under namnet HDP. Sina största framgångar hade partiet i östra Turkiet – i regionen Diyarbakir fick man långt över 60 procent.

Kommunisterna, som fram tills nu hade makten i regionen Tunceli, förlorade den och man vann inte i någon provins. I Tunceli fick man nu nöja sig med något över en procent. Det bästa resultatet för kommunistpartiet var i Hatay, där man fick tre procent, vilket också reflekterar det solidaritetsarbete som partiet genomförde där efter jordbävningen förra året.

Som Riktpunkt tidigare rapporterade ställde den tidigare kommunistiska borgmästaren Fatih Mehmet Maçoğlu upp som kommunisternas kandidat i Kadiköy, en förort till Istanbul. I kommunvalet där fick partiet 10 procent av rösterna, vilket dock endast blev 0,3 procent i valet till regionstyret i Istanbul.

En tanke på “Kemalistiska CHP störst i turkiska lokalvalen – kommunisterna framåt i Kadiköy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.