Den sista mars – turkiska lokalval

UTRIKES Idag har lokala val ägt rum i Turkiet och över 30 partier har kämpat om rösterna, bland annat Turkiets Kommunistiska Parti (TKP). Precis som förra valet är det stora skillnader mellan hur städerna och landsbygden röstar.

I det förra valet förlorade det styrande partiet AKP makten i både Istanbul och Ankara och sedan tidigare hade man inte makten i landets tredje stad, Izmir. Även i andra stora städer, som Antalya och Bursa, är det jämnt mellan AKP och det kemalistiska oppositionspartiet CHP. På den turkiska landsbygden dominerar dock AKP och ibland andra högerpartier, som MHP, medan det kurdiska partiet DEM ser ut att vinna valet i några av de kurdiskdominerade regionerna, såsom Van.

En region skiljde dock ut sig från övriga i det förra valet – Tunceli. Där vann nämligen kommunisternas kandidat Fatih Mehmet Maçoğlu makten efter att med framgång byggt en politisk bas i kommunen Ovacik i östra Turkiet. I detta val ställer dock inte Maçoğlu upp för kommunisterna i Tunceli, utan han kommer att leda en koalition beståendes av bland annat TKP i kommunen Kadiköy i Istanbul

I kommunisternas valplattform betonas bland annat hur man i de kommunistiska kommunerna och regionerna kommer att lyfta in folkets deltagande i administrationen och stärka deras makt, samt hur man kommer att motsätta sig varje form av diskriminering på grundval av bland annat kön, etnicitet och tro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.