Maldiverna och den imperialistiska konkurrensen

UTRIKES Den lilla ögruppen Maldiverna, som ligger sydväst om Indien har traditionellt haft nära band till den stora grannen Indien. Nu har dock Kina utmanat Indiens roll, vilket resulterat i att indiska soldater nu tvingas lämna önationen.

Maldiverna går nu från att ha haft ett nära strategiskt, politiskt och ekonomiskt samarbete med Indien, där man fått både militärt och finansiellt bistånd, till en kollisionskurs där indiska soldater nu lämnar ögruppen. Istället kliver Kina in och man har lovat önationen gratis vägar, militär träning och investeringar i en rad större projekt.

Motsättningarna går dock längre tillbaka än så här och vid det senaste presidentvalet i landet tillspetsades de, när de båda huvudkandidaterna gick till val på en pro-indisk och anti-indisk plattform, vilket gjorde huvudfrågan i valet tydlig. Den islamistiska och anti-indiska kandidaten Mohamed Muizzu vann valet och kort därefter gjorde maldiviska politiker uttalanden som uppfattades som rasistiska i Indien, vilket ytterligare försämrade relationerna och gav en öppning för ett brott med den stora grannen i norr. Det diplomatiska spelet reflekterar dock i slutändan ekonomiska intressen.

Maldiverna ligger strategiskt till längs med den huvudsakliga transportrutten mellan Asien och Europa och det är viktigt för både Indien och Kina att kontrollera den. Situationen är avslöjande, eftersom det visar att konkurrensen inom det imperialistiska systemet inte bara är ett västerländskt eller europeiskt fenomen. Istället äger konkurrensen rum på olika nivåer i den imperialistiska hierarkin och visar hur alla kapitalistiska stater strävar efter gynnsammare förhållanden där de kan. Kampen om Indiska oceanen är bara en av den imperialistiska konkurrensens många skådeplatser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.