Kommunisterna i Turkiet i solidaritet med de jordbävningsdrabbade

UTRIKES Stora jordbävningar har idag drabbat främst Syrien och Turkiet och över 1 000 människor har i skrivande stund mist sina liv. De turkiska kommunisterna har reagerad snabbt på katastrofen och organiserar redan solidaritetsarbete med de drabbade.

I ett uttalande skriver det turkiska kommunistpartiets centralkommitté att idag är en dag för solidaritet. Partiet har organiserat en hjälplinje och ikväll kommer de att träffas i alla sina lokaler och kvartershus för att organisera solidaritetsarbetet. Varje dag i veckan kommer de dessutom att sprida information om själva jordbävningen men också om vilka som är ansvariga för dödsfallen – jordbävningen är nämligen en naturkatastrof, men dåliga hus, fusk med regelverk, besparingar och skenande levnadsomkostnader är inte det. Det är gammal hederlig kapitalism.

Partiet ställer därför en rad krav:

Först och främst ska alla flygplatser, landningsbanor, motorvägar, järnvägar och sjukhus som byggts av underleverantörer i brott mot regelverken och som därför blivit instabila under jordbävningen repareras omedelbart och alla kostnader för detta ska tas från dessa bolag. Inga avgifter ska tas från det allmänna när det gäller maskiner för att få bort bråte och annat som behövs och de stora byggföretagens maskinparker bör istället konfiskeras.

Man betonar också vikten av den mellanmänskliga solidariteten:

I hårda vinterförhållanden, i tider när levnadsomkostnaderna väger tungt på våra ryggar, växer solidariteten och den styrka vi kan dra från varandra och att agera organiserat är inte bara en mänsklig plikt, utan också en möjlighet för oss att stärka vår vilja att ta hand om landet och dess framtid.

I maj kommer Turkiet att gå till val och de turkiska kommunisterna ställer även upp där, vilket Riktpunkt rapporterat om tidigare.

5 tankar på “Kommunisterna i Turkiet i solidaritet med de jordbävningsdrabbade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.