Turkiets kommunister släpper en dokumentär om fjolårets jordbävning (Video)

UTRIKES Jordbävningen som skakade Turkiet och Syrien var den dödligaste i modern tid i båda länderna. Omfattningen var enorm, samtidigt som byråkrati och ointressen hindrade hjälp från att komma fram, vilket fick stor kritik från landets kommunister, som organiserade egen hjälp. Dessa släpper nu en ny dokumentär om jordbävningen och vad som hände sedan.

Omkring 60 000 personer förlorade livet som en följd av jordbävningen, varav de flesta i Turkiet. Hjälpsändningar kom inte fram och dåligt byggda hus gjorde sökandet efter överlevande farligt. I den situationen organiserade landets kommunistparti TKP sitt eget solidaritetsarbete, som också de svenska kommunisterna bidrog till. Samma parti har nu släppt en dokumentär om jordbävningen.

Dokumentären följer en student, Bahri, vid Mellanösterns Tekniska Universitet (METU) i provinsen Hatay, som var den värst drabbade turkiska provinsen. Parallellt med Bahris erfarenheter får man också följa återhämtningen i Hatay året efter jordbävningen.

Filmen har engelska, tyska och spanska undertexter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.