Massiv demonstration i Köpenhamn

UTRIKES, FACKLIGT 10 000-tals människor, i huvudsak från de fackliga leden, demonstrerade i går utanför Folketingshuset, vår motsvarighet till riksdagshuset.

Ilskan har varit stor i Danmark framförallt från fackligt håll, men också från danska kyrkan. Den ”store bededagen”, vilket betyder ”den stora bönedagen” är på väg att avskaffas.  Stora bönedagen är en religiös helgdag, som infaller den fjärde fredagen efter påsk varje år. Redan har närmare 500 000 namnunderskrifter samlats in mot förslaget. Under gårdagen samlades uppemot 50 000 människor i protest, tillresta från stora delar av landet. Motståndet mot avskaffandet av helgdagen har dock inget med religion att göra, med undantag av de få religiösa grupper som deltar i protesterna av just religiösa skäl.

I förslaget framlagt av den danska mitten-höger regeringen, ledd av socialdemokraterna, föreslås det att fridagen ska vara avskaffad redan nästa år. Anledningen till att regeringen vill avskaffa fridagen är för att höja anslagen till militären. Den danska regeringen har majoritet i folketinget. Den såkallade oppositionen, från vänster till höger protesterar inget vidare mot de ökade anslagen till militären, utan snarare föreslås andra alternativ, som slopade skattelättnader för de allra rikaste eller nedskärningar inom den offentliga sektorn för att kunna behålla helgdagen. De ökade militäranslagen är man i princip överens om.

Ökad arbetstid och pengar till statskassan

Ett slopande av helgdagen skulle för det arbetande folket innebära en fridag, berättigad till helgdagsersättning, mindre – med andra ord ökad arbetstid. Den ökade arbetstiden sker på olika sätt, nyligen har pensionsåldern höjts och nu ökas den genom en fridag mindre. Och för alla de som av olika skäl ändå är tvungna att jobba under fridagen som det är nu, tillexempel vårdpersonal eller bussförare, mister lönetillägg som är relativt högt då arbete sker på en helgdag.

Den danska regeringen bedömer att 3 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 4,5 svenska kronor varje år extra tjänas in till statskassan genom en slopad fridag. Fackföreningsrörelsen anser det vara ett slag mot den modell arbetsmarknadens parter är överens om, den såkallade nordiska modellen, efter att regeringen kör över parterna och på egen hand vill plocka bort en fridag. Alla fridagar, ja alla rättigheter det arbetande folket överhuvudtaget fått genom kollektivavtalen är rättigheter där löneutrymme har avståtts. Med andra ord är det arbetarklassen själva som betalat för fridagen och allt arbete som framledes sker på denna dag är direkta inkomstökningar till staten för att finansiera fortsatt krig, betalt av den danska arbetarklassen.

Kriget somt åsyftas av socialdemokraterna är nu kriget i Ukraina. Det verkliga kriget är dock det som borgerligheten i alla länder för mot folken. Därför sker omfattande angrepp i alla länder. I detta klasskrig tar socialdemokraterna tydligt ställning för borgerligheten. För inte så längesedan var det den socialdemokratiska regeringen som initierade förslag på försämra LAS här i Sverige, något som SKP uttalade sig om och analyserade.

Håkan Jönsson

2 tankar på “Massiv demonstration i Köpenhamn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.