Militant manifestation för reella löneökningar i Stockholm

FACKLIGT Lördag den 4:e februari anordnades en militant manifestation i centrala Stockholm, med demonstration för reella löneökningar och mot prishöjningar på exempelvis el och mat. Arrangörer var fackklubben på SEKO tunnelbanan och fackgruppen för bussförarna på Nobina. Många arbetare från andra sektorer, byggare, handel, städare mm. deltog i demonstrationen. Även grekiska föreningen i Stockholm deltog.

På mötet hölls tal av Giannis Konstantis, ordförande fackklubben på SEKO tunnelbanan i Stockholm, Petri Myllykoski, representant för bussförarfacket på Nobina, Eva Fee och Elin Gauffin från hyresgästföreningar, Thodoris Houliaras, ordförande för den grekiska föreningen i Stockholm och Håkan Jönsson från Byggnadsarbetarförbundet i södra Sverige.

SKP och SKU deltog i mötet som samlade mer än 200 personer som tågade genom hela centrala Stockholm för att föra fram sina krav på högre löner och lägre priser på el, hyror och matvaror.

Yannis Konstantis, ordförande för SEKO Tunnelbanan klubb 111,  sade i sitt tal att det är dags för facken och arbetarklassen att stå upp och ta initiativ mot den nuvarande situation vi befinner oss i. Han betonade att staten bland annat stöder den så kallade försvarsindustrin med hundratals miljarder kronor, samtidigt som den arbetande befolkningen ska ”ta sitt ansvar”. Han menade att kapitalet nu strävar efter att behålla sina vinster under krisen, och att man använder olika förevändningar, som kriget i Ukraina, för att vanligt folk ska betala för kapitalets välstånd – samtidigt som arbetarklassens situation förvärras för varje dag.

Han avslutade med att säga att arbetare måste kräva täckning av lönesänkningar på grund av inflationen, och ökade löner för att möta verkliga behov. Han uppmanade också till fortsatta mobiliseringar och uppmanade andra fackföreningar att gå med i denna kamp – bara folket kan rädda folket.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.