Militärutgifterna världen över ökar

UTRIKES Världens militära utgifter ökade med nästan sju procent under förra året, enligt en rapport från Stockholms Fredsforskningsinstitut. Mest ökade Ukraina sina utgifter, men även de ryska utgifterna ökade kraftigt.

Jämfört med 2014 har Ryssland nu ökat sina militära utgifter med 57 procent medan Ukraina har ökat sina utgifter med 51 procent bara det senaste året. För Ukrainas del räknas dock allt stöd från omvärlden också in, vilket gör att Ukraina nästan lägger lika mycket pengar på sin militär som Ryssland.

Det är dock varken Ryssland eller Ukraina som utgör de största spenderarna, utan här återfinns Nato-länderna, där USA är störst. Nato-länderna står sammanlagt för 55 procent av världens militära utgifter och av Nato-länderna står USAS för 68 procent. De europeiska länderna har dock ökat sina utgifter snabbare än USA och står nu för 28 procent av alliansens utgifter.

I Asien står Kina för hälften av alla militära utgifter och förra året var det 29:e året i rad då man ökade dessa. Även grannländerna Japan och Taiwan har ökat sina militär utgifter, båda två med 11 procent jämfört med föregående år.

Krigen och spänningarna i Mellanöstern driver också på en enorm ökning av de militära utgifterna. Israels terror i Gaza och dess regelbundna angrepp mot sina grannländer har lett till en 24-procentig ökning av utgifterna sedan 2022. Även Iran har ökat sin militära budget och Revolutionsgardet har under de föregående åren ökat sin andel av militärbudgeten med 10 procent.

Upprustningen pågår dock inte bara i de mest utvecklade kapitalistiska länderna, utan överallt. Små länder som Dominikanska republiken ökade sina utgifter med 14 procent under förra året och Mexiko har ökat finansieringen av sin militär med 55 procent sedan 2014. Även länder som Brasilien, Polen och Algeriet har ökat sina militära utgifter dramatiskt.

Bakgrunden är naturligtvis hårdnande motsättningar inom hela det imperialistiska systemet, vilket tvingar varje land att rusta upp för att försvara sina egna företagsgrupper och monopol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.