Massgravarna i Gaza – över 300 döda hittade hittills

UTRIKES Sammanlagt ska över 300 kroppar ha hittats i massgravar i Gaza, närmare bestämt vid Nassersjukhuset i Khan Younis och al-Shifasjukhuset i Gaza stad. Man upptäckte dem efter att de israeliska styrkorna dragit sig tillbaka efter avslutade operationer.

Det finns även massgravar som ännu inte öppnats, och ett trettiotal människor, bland annat kvinnor och äldre, som de palestinska myndigheterna uppger har legat under rasmassor och avskräde.

Ravina Shamdasani som är talesperson för Volker Turk, FN:s chef för mänskliga rättigheter, rapporterade på ett möte på tisdagen att man gör sitt bästa för att få fram mer information om  gravarna, och att det var nödvändigt att larma eftersom så många kroppar påträffades. Hon sade också att en del av de dödade hade händerna bundna, något som tyder på allvarliga brott mot internationell lag, och är något som behöver utredas. 

En del av kropparna begravdes också vid sjukhusen provisoriskt av anhöriga eftersom det var omöjligt att göra på annat sätt under israeliskt bombardemang, enligt uppgifter till CNN. De flyttades sedan till massgravar av den israeliska armén efter att de genomförst DNA-test för att se om några av gisslan fanns bland de dödade. De döda hanterades respektlöst och togs ur sina svepningar, namn som satts på dem försvann – de anhöriga försöker nu depserat återfinna sina nära och kära bland de lik som grävs fram.

Shamdasani rapporterade också att Turk upprepat varningen om att fullskalig invasion i staden Rafah leder till fler avskyvärda brott. Hittills har Israel intensifierat attackerna i norra Gaza med den tyngsta beskjutningen på veckor, men en invasion av Rafah planeras .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.