Invasionen av Rafah snart ett faktum

UTRIKES Nu förbereder Israels militär för att invadera Rafah. Den israeliska armén IDF är redo att sätta in två reservbrigader i kriget, där de ska ta över efter de trupper som nu ska användas för att inta Rafah och för andra operationer i centrala Gaza, enligt militära källor i Israel. Reservbrigaderna ska bland annat säkra en öst-västlig korridor som ger Isreliska styrkor möjlighet till attacker mot norra Gaza.

 Irael har redan byggt upp en tältstad av 40 000 tält nära Khan Yunis, avsedda för de människor man i första omgången av Rafah-operationer avser att tvinga ut ur flyktingslägren där.

Just nu befinner sig majoriteten av Gazas 2,3 miljoner i Rafah, dit de flydde i enlighet med den israeliska militärens instruktioner. Hjälporganisationer har fler gånger varnat för att flyktingarna inte längre har någonstans att ta vägen vid en markinvasion av Rafah.

– Militära operationer i Rafah kan leda till en slakt i Gaza. Det skulle också leda till att de redan sköra humanitära insatserna där, sa Martin Griffiths, FN:s nödhjälpschef, i februari.

USA har tidigare motsatt sig en israelisk invasion av Rafah, men det tycks som om man nu ger grönt ljus i utbyte mot att Israel inte trappade upp den senatse konflikten med Iran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.