Vänsterpartiet vill förändra EU – inte lämna

INRIKES Under dagen inledde Vänsterpartiet sin valkampanj inför EU-valet med en pressträff. Där förklarade partisekreteraren Aron Etzler att partiets valkampanj inte handlar om att lämna EU, utan om att förändra det.

Vänsterpartiets förhållande till EU verkar förändras. Från en relativt tydlig kritik mot EU i partiprogrammet tar man nu stora steg mot att acceptera unionen och finna sin plats i den. Det reflekterades inte minst i den presskonferens som man idag höll i riksdagen.

På pressträffen förklarade Etzler att den här valkampanjen inte kommer att handla om att lämna EU, utan om att ”förändra det EU som finns” och man kommer inte att väcka frågan om någon ny folkomröstning. I kampanjmaterialet som sedan tidigare finns på partiets hemsida en nedtonad kritik mot EU, där man lyfter att unionen också kan agera garant för demokratin genom att förhindra en för demokratin ogynnsam utveckling.

Allt detta rimmar illa med partiprogrammet, där det tydligt står att partiet verkar för att lämna EU. Där går också att läsa att man anser att EU inte heller fyller ”minimikraven på ett demokratiskt statsskick eller samarbete.”

Kommunisterna tydliga i sin kritik mot EU

Till skillnad från Vänsterpartiet så är kommunisterna tydliga i sin kritik mot EU. Istället för att anpassa sig efter kapitalets behov förklarar man öppet:

Det finns bara ett mål som EU arbetar efter och det är stärkandet av de egna kapitalisternas positioner i deras kamp mot dels konkurrenterna, som slutit och sluter sig samman på liknande sätt, och dels det arbetande folket i varje land som i varje land kräver och behöver bättre livsvillkor men istället ständigt får det sämre.

Medan Vänsterpartiet vill förändra EU inifrån menar SKP istället att EU aldrig kan ”reformeras och göras till en folkets union; de unioner som skapas för kapitalismens skull kan aldrig vändas mot kapitalismen.”

Gör därför det enda riktiga och kasta inte bort din röst i EU-valet – stärk istället SKP!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.