EU fördömer Iran och USA ger grönt ljus för attack mot Rafah

UTRIKES EU:s ledare träffades på toppmöte i Bryssel för att diskutera risken för en större konflikt i Mellanöstern. Nu vill man införa nya sanktioner mot Iran efter attacken mot Israel i helgen – Iran ska isoleras.

 

”Vi fördömer Irans attack mot Israel och vi kommer införa sanktioner, det är en tydlig signal”, säger EU:s ordförande Charles Michel. Sanktionerna ska gälla Irans tillverkning av drönare och missiler, men vissa länder krävde även en terrorklassning av Irans revolutionsgarde, alltså en del av landets militära styrkor.

 

Samtidigt rapporteras att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har lagt ned planerna på större hämndoperationer mot Iran efter samtal med USA:s president Joe Biden. I utbyte säger egyptiska källor att USA har accepterat Israels planer på en offensiv mot gränsstaden Rafah, där hundratusentals palestinier tagit skydd under kriget i Gaza.

 

Med förevändningen att inte eskalera en konflikt i Mellanöstern ger alltså USA grönt ljus till Israel för ytterligare massmord på civila palestinier som inte har något som helst med Irans drönarattack att göra – en drönarattack som dessutom inte kostade någon livet. EU:s fördömande i sammanhanget landar som vanligt med träffsäkerhet på den västliga imperialismens sida.

2 tankar på “EU fördömer Iran och USA ger grönt ljus för attack mot Rafah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.