Reportage från Thessaloníki: Generalstrejk i Grekland.

UTRIKES, FACKLIGT Tusentals människor, mest arbetare men också pensionärer, studenter och egenföretagare samlades på ett av Thessalonikis centrala torg i ett protestmöte mot regeringens åtstramningspolitik. Mötet hölls i samband med en 24 timmars generalstrejk i landet, och protesterna riktade sig mot allt dyrare mat, tjänster, el och energi, men också mot Greklands aktiva inblandning i kriget i Ukraina och i konflikten i Röda Havet.

PAME som är KKE:s militanta fackföreningsorganisation krävde högre löner och pensioner, och fördömde Greklands inblandning i krigen. Flera talare från olika förbund talade om den oacceptabla arbetsmiljön, om de ”flexibla” jobben och arbetstiderna samt om de urusla lönerna. Vi tågade genom hela staden med samma paroller, gick förbi Grekiska LO:s möte där några tiotal människor hade samlats och vänsteristernas lilla tåg som var omringat av poliser. Sen gammalt känner polisen till, att när det gäller PAME:s aktioner kommer allting att vara disciplinerat och ordnat så kommer de aldrig i närheten. Kanske är de lite rädda dessutom.

Det var en härlig och entusiastisk känsla att vara bland målmedvetna och aktiva kamrater som bl.a ropade att kapitalismen har misslyckats och att arbetarna måste känna sin makt och agera. Det var inte bara i Thessaloníki som det hölls möten och demonstrationer. Över hela Grekland visade arbetarna i alla stora städer att regeringens politik får motstånd av de som producerar rikedomen!

 

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.