Ny forskning: Luktsinnet påverkas av de andra sinnena

VETENSKAP En ny studie som publicerats i Journal of Neuroscience visar att luktsinnet påverkas av ledtrådar från andra sinnen och att hur man uppfattar en lukt därmed också är beroende av vilka förväntningar hjärnan har.

Luktsinnet är inte reaktivt, utan proaktivt, menar forskarna bakom studien och håller fram att luktsinnet påverkas mycket av vilka förväntningar man har på en lukt eller hur något ska lukta. Samtidigt får luktsinnet information från andra sinnen och med hjälp av den informationen försöker hjärnan kategorisera lukten. Om lukten är oväntad kopplas syncentret in, för att identifiera vad det är som luktar.

-Vår forskning visar att luktsinnet till stor del påverkas av förväntningar, medan synsinnet och hörselsinnet påverkas i betydligt mindre grad, säger Jonas Olofsson, professor vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, och medförfattare till studien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.