Snart kommer Storbritannien att skicka asylsökande till Rwanda

UTRIKES Under natten till tisdagen antog det brittiska parlamentet en kontroversiell lag som innebär att landet kan skicka asylsökande till Rwanda. Väl på plats kommer de sättas i förvar.

Det inhumana förslaget har en lång historia och är långt ifrån okontroversiellt. Man planerade att låta det första planet lyfta redan 2022 men efter att det hela togs upp i domstolarna drog det ut på tiden. I slutet av 2023 konstaterade Högsta domstolen i Storbritannien att förslaget var olagligt eftersom det öppnar för brott mot mänskliga rättigheter.

Därefter lagstiftade man i Storbritannien om att Rwanda var ett säkert land, för att komma runt farhågorna om att asylsökande ska komma att behandlas illa i Rwanda eller att de därifrån kan komma att skickas tillbaka till sina hemländer.

Den konservativa regeringen har dock hela tiden pressat fram förslaget och under natten mot tisdagen antogs det och premiärministern Rishi Sunak sa att de första planen lyfter om 10 till 12 veckor och att under sommaren kommer flera flygplan lyfta varje månad.

Syftet med att skicka asylsökande till Rwanda är att avskräcka flyktingar från att försöka ta sig till Storbritannien, framför allt med båt över Engelska kanalen. Därför verkar man låta det få kosta – enligt officiella beräkningar kommer varje flykting som skickas till Rwanda kosta mer än 63 000 pund mer än om man hanterat asylprocessen i Storbritannien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.