Ska DNA från växter och djur som är miljoner år gamla rädda oss från klimatkrisen?

KLIMAT, VETENSKAP Idag finns det faktiskt information om gener hos växter och djur som levde i ett mycket varmare klimat  än vårt för flera miljoner år sedan.

– Om vi kan kartlägga arvsmassan av dessa växter så kanske de kan hjälpa oss, säger Beth Shapiro, evolutionsbiolog, i Vetenskapens värld: Jakten på jordens äldsta DNA.

Det var den danska evolutionsbiologen Eske Willerslev som efter tjugo års arbete lyckades kartlägga dna ur jordprover från Grönlands arktiska öken med hjälp av kraftfulla datorer. Hans forskarteam gjorde storfynd, visade det sig.

– Jag kände mig chockad när jag såg resultaten. Vi trodde aldrig att det skulle vara möjligt att hitta dna från dessa uråldriga ekosystem, säger paleontologen Natalia Rynczynski. 

Och nu hoppas forskarna kunna gå ännu längre tillbaka i tiden och hitta lösningar för att överleva i en varmare framtid. Kanske kan det hjälpa oss, för allt liv härstammar ju från dessa förfäder i en varmare värld…

Forskningen känns förstås betydligt ofarligare och mera lovande än geoengineering, och är dessutom verkligen fascinerande – men  olika lösningar som tillåter kapitalismen att fortsätta sin rovdrift på planeten kan ändå inte ersätta en fungerande klimatpolitik.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.