Syrisk general inför rätta i Stockholm

INRIKES En tidigare syrisk brigadgeneral står inför rätta i Stockholm för krigsbrott. Rättegången börjar på måndag och han står bland annat åtalad för att ha jämnat hela kvarter med marken och urskillningslösa attacker på civila.

Rättegången är den första i Europa som riktar sig mot den syriska regeringens krigföring under den imperialistiska interventionen i landet. Den tidigare brigadgeneralen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i flera attacker i och omkring städerna Homs och Hama under det första halvåret 2012. Folkrättsbrotten ska bestå i att hela grannskap jämnades med marken och att tusentals civila skadades eller miste livet. 

Om man dock hade tagit bort referenserna till Syrien, så är det knappast svårt att dra paralleller till den terroristiska attacken på Gaza, som inneburit miljoner människors fördrivning, sett hela städer jämnas med marken och som lett till tiotusentals civila människors död, ofta genom medvetna attacker på civila. Vi väntar därför med spänning på försöken att ställa också de israeliska militärerna inför rätta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.