Vårdförbundet varslar om blockad i Stockholm

FACKLIGT Tidigare i veckan varslade Kommunal om strejk och nu varslar Vårdförbundet om bland annat övertidsblockad. Båda stridsåtgärderna sker inom ramen för avtalsrörelsen för offentliganställda.

Varslet som Vårdförbundet lagt kommer sig av att man inte kunnat komma överens med motparten SKR och Sobona, som representerar arbetsgivarna i det offentliga. Om inte ett avtal är på plats innan den 25 april klockan 16 kommer över 60 000 vårdarbetare att inleda inte bara en övertidsblockad, utan också en blockad mot nyanställningar och mertidsblockad. Med tanke på att Vårdförbundets medlemmar jobbade över tre miljoner timmar övertid förra året så kommer en sådan blockad att kunna slå hårt.

Vårdförbundets ordförande sammanfattar fackets krav på följande sätt:

– Vi har inte haft orimliga förväntningar. Vi vill ha förutsättningar att orka jobba heltid, vi vill ha hållbara scheman och 4 veckors sammanhängande semester på sommaren. Vi vill att lönerna ska höjas så att det blir jämställt, att lönen ska motiveras och vi vill inte heller behöva vänta ett halvår på utbetalning av beslutade löneförhöjningar. Men inget av detta har vi fått, därför tackar vi nej, säger Sineva Ribeiro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.