1 maj med PAME i Grekland

UTRIKES Igår, på 1 maj, genomförde de grekiska arbetarna i de fackförbund som ingår i fackföreningsfronten PAME en 24-timmars strejk mot de nedskärningar regeringen genomför för att låta de vanliga människorna betala den ekonomiska krisen.  Man demonstrerade i hela landet och hedrade både historisk arbetarkamp och de människor som kämpar för rättvisa och fred idag. Demonstranterna i Aten mottog ocksåen hälsning via telefon från Ramallah, från Mohammed Arouri, representant för de Palestinska Arbetarnas Fackföreningsfederation.

Aten på 1 maj – massiv PAME-manifestation

I Aten var tusentals människor på gatorna i en massiv strejksamling och tågade till Syntagma-torget medan de skanderade: ”Från Chicago till Caesariani, leve 1 maj och den kämpande klassen”.

Demonstranterna krävde bättre arbets- och levnadsvillkor, kollektivavtal med löneökningar och breddade rättigheter samt ett omedelbart upphävande av de lagar som tvingar människor att arbeta mer än åtta timmar per dygn och kriminaliserar fackliga åtgärder.

Fokus låg också på att man inte kan acceptera brutaliteten i den kapitalistiska exploateringen, med krig, flyktingar och fattigdom. Solidaritet med det kämpande folket i Palestina uttrycktes vid strejkmötet, samtidigt som polisens förtryck av amerikanska studenter som protesterar mot Israels folkmord fördömdes. 

Panos rapporterar från Thessaloniki 

Men det var givetvis inte bara i Aten som grekerna mobiliserade, utan i hela landet  –  vår krönikör Panos Alepliotis befann sig i Thessaloniki och rapporterade såhär till Riktpunkts redaktion: 

”På 1 maj i Grekland firar man inte bara arbetarnas dag. Dagen har också en annan symbolik eftersom nazisterna mördade 200 kommunister den 1 maj 1944 i Kaisariani i Aten. I Thessaloniki minns vi också att den fascistiska regeringen 1936 sköt mot strejkande arbetare och dödade flera just på 1 maj.

Allt den här följde med oss i strejkmötet och i demonstrationen genom staden efteråt. Tusentals arbetare, pensionärer och studenter lyssnade på talen som hölls av förtroendevalda i olika förbund som tillhör PAME, och i slagorden drogs paralleller mellan Chicagostrejken 1886, kommunisternas arkebusering 1944 och 1 maj-händelserna i Thessaloniki 1936. ”Vi hedrar deras kamp” var slagordet som ropades av oss alla.

 

I Thessaloniki hedrade man de arbetare som dödades av den fascistiska regeringen på 1 maj 1936. (Bild: Panos Alepliotis)

Palestinas flagga var också där. Vi ropade ut vår protest mot imperialismen och kapitalismen som föder krig, fattigdom, ekonomisk kris och elände. Det ställdes krav på bättre löner och arbetsmiljö, mot allt som blir dyrare och försämrar arbetarnas liv. Kransar med nejlikor lades på statyn som påminner om arbetarnas strejk och hur de offrade sina liv 1936. Det var en arbetarfest som började med levande musik och slutade med kransnedläggningen. Med andra ord: ett 1 maj-firande som det ska vara och som vi bär med oss under året fram till nästa gång vi tågar genom gatorna på arbetarklassens kampdag!  ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.