Den amerikanska rapparen Macklemore i solidaritet med Palestina (Video)

UTRIKES Kändisskap medför ansvar. De flesta musiker eller skådespelare väljer att ignorera det och inte ta ställning i viktiga frågor. I sällsynta fall vågar någon dock ta bladet från munnen och ta ställning. Det har den amerikanska rapparen Macklemore nu gjort, vilket är både hedervärt och uppfriskande.

Sången heter Hind’s Hall, efter den ockuperade byggnaden Hamilton Hall vid Columbia University i Washington D.C. Ockupanterna döpte om byggnaden efter den sexåriga palestinska flickan Hind Rajab, som mördades av israelisk militär när hon transporterades i en ambulans.

Texten är en uppgörelse med inte bara den israeliska terrorismen i Gaza, utan med hela den israeliska historien av förtryck och våld mot det palestinska folket. Han glömmer dock inte hemmafronten, utan kommenterar polisvåldet och -brutaliteten, de amerikanska politikerna och företagens delaktighet och riktar också uppmaningar till andra artister.

Det inflytande som kändisskap medför innebär ett ansvar att ta ställning och våga gå först. Få artister klarar det, men Macklemore klarade det denna gång. Det hedrar honom. Samtidigt visar det också hur ett folk i rörelse kan påverka kulturen och skapa en progressiv stöt framåt, som reflekterar rörelsen runt omkring.

I filmen nedan framför Macklemore sin sång på scen för första gången.

En tanke på “Den amerikanska rapparen Macklemore i solidaritet med Palestina (Video)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.