Humboldtglaciären har blivit ett enkelt ”isfält”

KLIMAT, VETENSKAP Venezuela är det första landet som har förlorat alla sina glaciärer i modern tid. Humboldtglaciären, den sista av dem, har nu smält ned till vad forskarna kallar ett ”isfält”.

Redan 2020 varnade forskare för att Venezuela kunde bli det första landet i Anderna att förlora alla sina glaciärer, eftersom en kartläggning visade att glaciärerna hade minskat med 98 procent mellan 1952 och 2019.

Nu rapporterar The Guardian att den sista glaciären är borta. Tillsammans med fem andra glaciärer har den gått till historien, och klimatologen och väderhistorikern Maximiliano Herrera säger till tidningen att Venezuela är det första landet att förlora dem i modern tid. Tidigare förluster ligger så långt tillbaka som slutet på den lilla istiden som varade från 1500-talet till 1800-talet.

Caroline Clason, glaciolog vid Durhams Universitet menaratt förlusten står som en symbol för de förändringar vi nu kan vänta oss över hela världen om klimatförändringarna fortsätter.

I ett sista desperat försök att rädda Humboldtglaciären har man lagt en skyddsfilt på den för att stoppa smältningen, men det är väl tveksamt om det kan komma att fungera. 

En tanke på “Humboldtglaciären har blivit ett enkelt ”isfält”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.