Sveriges Kommunistiska Parti firade 1 maj : Göteborg

PARTIET SKP Göteborg möttes av försommarvärme på Järntorget, där SKP stod sida vid sida med kamrater från de andra partierna inom Nätverket för fred och social rättvisa: Chiles, Irans och Iraks kommunistiska partier samt iranska vänsterpartiet. På torget fanns även medlemmar från grekiska KKE som ingår i Europeisk Kommunistisk Aktion.

Det fina vädret gjorde säkert sitt för den goda uppslutningen, men inte bara det. Det fanns många goda skäl till att samlas på första maj i år. I Nätverket för fred och social rättvisas gemensamma ställningstagande till första maj lyftes flera av dessa.

Bland annat handlade det om den svenska NATO-anslutningen, där det konstaterades att NATO:s främsta uppgift är att säkra storkapitalets intressen över hela världen, inte att säkra Sveriges gränser. I uttalandet tog man också upp det så kallade DCA-avtalet, ett militärt avtal där USA får till gång till platser i Sverige där man kan lagra vapen och utrustning, samt hålla trupper – Sverige blir ett uppmarschområde, och det är dessutom möjligt att man kommer att förvara kärnvapen här.

Många första maj-firare stannade och botaniserade vid SKP:s bokbord, och det såldes en hel del böcker, knappnålar och exemplar av Riktpunkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.