Sveriges Kommunistiska Parti firade 1 Maj : Malmö

PARTIET Vädret var på Kommunisternas sida också i Malmö, där bland andra Victor Diaz de Filippi från SKP:s partistyrelse talade på Triangeln. Han inledde med en bild som fick de närvarande att känna sig delaktiga i den internationella kampen: ”Idag sträcker sig en oavbruten kedja runt om världen. Arbetarklassen går hand i hand, oberoende nationalitet eller kön, i ett tåg eller står lyssnande på tal som hålls någonstans på vår planet. Det är ett mäktigt prov på internationell solidaritet”.

Också i Malmö låg sedan fokus på hur den ekonomiska situationen i Sverige drabbat arbetarklassen, samtidigt som kapitalet har gjort enorma vinster, och hur de skärpta motsättningarna mellan de imperialistiska blocken leder till krig där folken offras för profitens skull.

Winnie Svendsen, ordförande för SKP:s Malmöavdelning, lade tonvikten på att krig och vapenproduktion är kapitalets mest effektiva sätt att skapa profit. Den fruktansvärda situationen i Gaza, med Israels folkmord på palestinierna är bara ett av många exempel på imperialismens krig, sade hon, och menade att vi måste stå upp mot imperialistiska krig och aggressioner runt om i världen.

Även i Malmö var 1 maj-firandet samtidigt också valupptakt inför EU-valet, och Winnie Svendsen klargjorde att SKP ställer upp i EU-valet för att vi vill sprida vår politik och nå ut till så många som möjligt – inte för att vi tror oss kunna påverka en sammanslutning för det borgerliga Europa på något meningsfullt sätt. Kommunisterna ser EU för vad det är: en av dess huvudfunktioner är att underlätta för de europeiska monopolen att nå nya marknader och skaffa sig konkurrensfördelar – man deltar i uppdelningen av världen och gör EU till ett imperialistiskt centrum.

SKP:s partisekreterare Håkan Jönsson tog i sitt 1 maj-tal upp en angelägen fråga i Malmö, där årets Eurovision ska hållas. Att Israel tillåts vara med har blivit en stark påminnelse om Israels fortsatta mördande av barn och civila i blodbadet på Gazaremsan. Att Malmö kommun accepterade att stå för värdskapet av denna tävling är en skam, sade han och informerade om den antagligen största Palestinademonstrationen i Malmös historia som kommer att äga rum den 9 maj – en demonstration som SKP uppmanar alla att delta i för att protestera mot terrorstatens Israels deltagande i tävlingen.

Även Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund deltog på manifestationen och hälsningar från flera systerpartier och från Svensk-Kubanska föreningen framfördes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.