Sveriges Kommunistiska Parti firade 1 Maj : Stockholm

PARTIET I strålande solsken firade Sveriges Kommunistiska Parti idag Första Maj, arbetarklassens kampdag, med manifestationer i både Stockholm, Malmö och Göteborg. Före partiets arrangemang hade också SKP Stockholm deltagit i det högtidlighållande av minnet av de Spanienfrivilliga som varje år hålls av fackföreningsrörelsen vid monumentet La Mano.

På Nytorget i Stockholm talade inledningsvis Per-Olof Jönsson från SKP Stockholm, och lyfte bland annat den svåra situationen som drabbar flyktingar och invandrare i Sverige idag, när Sverige har blivit ett av de mest flyktingfientliga länderna i Europa. Han lade också tonvikt på den allt svårare ekonomiska situation som världens och Sveriges arbetande befolkning ställs inför – ett tema som följdes upp av flera talare från kommunistiska systerpartier som deltog i manifestationen.

Giannis Konstantis från grekiska KKE:s Stockholmsavdelning tog upp de 62 människor som dött på sina arbetsplatser under förra året, och upprepade de grekiska kommunisternas slagord: det gäller våra liv eller kapitalisternas profit. Irans Tudehparti, det Irakiska Kommunistpartiet och den latinamerikanska paraplyorgnaisationen Resocal talade alla om behovet av internationell solidaritet i kampen mot de imperialistiska krigen: framför allt låg fokus på Israels folkmord i Gaza och kriget i Ukraina, där västimperilaismen står mot den ryska imperialismen och de båda ländernas folk offras.

Ordföranden för Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund SKU, Martin Tairi, talade sedan om arbetande ungdomars och studenters situation, och tog bland annat upp hur militärbudgeten blir skyhög, samtidigt som välfärden urholkas och repressionen ökar.  Han tog också upp att den repressiva apparaten just nu utökas under täckmantel av att bekämpa gängkriminalitet och ska invagga oss i en falsk trygghet. Vi ska trots den mörka omvärlden inte vara ängsliga inför framtiden, avslutade han:  vi är här för att kämpa för en värld fri från krig, förtryck och exploatering, något som endast socialismen, med arbetarklassen i förarsätet, kan åstadkomma och garantera.

Andreas Sörensen startade upp SKP:s EU-valskampanj i sitt tal i Stockholm.

Det sista talet hölls av  SKP:s ordförande Andreas Sörensen, som också passade på att sparka igång SKP:s valkampanj inför EU-valet. Han manade till mobilisering inför sommarens valarbete och menade att partiet kommer att nå ut till många nya människor med ett revolutionärt budskap. Kommunisterna tror inte att man kan förändra EU inifrån, och inte heller tror de att kapitalismen kan reformeras för att uppfylla den arbetande befolkningens behov, betonande han. Vad som behövs är socialismen – ett helt nytt samhälle som bara kan byggas av de arbetande människorna och deras parti: utan det partiet har arbetarklassen ingenting, konstaterade han och illustrerade socialismens nödvändighet med ett citat från Karin Boye: Det som verkligen är framtid kan ingenting dämma!

 

En tanke på “Sveriges Kommunistiska Parti firade 1 Maj : Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.