Kvinnor stenas och piskas återigen i Afghanistan

UTRIKES Den högsta ledaren för talibanerna i Afghanistan, Hibatullah Akhundzada, har meddelat att man kommer att återinföra offentlig piskning och stening till döds av kvinnor som begår äktenskapsbrott, rapporterar sidan Politsturm.

I Afghanistan bor ungefär 14 miljoner kvinnor, som nu tvingas leva under ännu hårdare villkor än tidigare, med hotet om dödsstraff och tortyr hängandes över sig. Akhundzada menar dock att detta är ett försvar av de mänskliga rättigheterna i landet, eftersom man representerar gud, till skillnad från västvärlden, som representerar djävulen.

De nya lagarna, som skärper kvinnoförtrycket ännu mer, är en besk påminnelse om hur hård reaktionen blir efter kontrarevolutionen. Under socialismen, som med Sovjetunionens hjälp, kunde upprätthållas i landet under ett decennium på 80-talet, kunde kvinnorna åtnjuta större privilegier än någonsin tidigare. Med egna massorganisationer, plats i produktionen och möjlighet till utbildning gick kvinnorna en ljusare framtid till mötes.

Denna framtid grusades dock i och med att socialismen besegrades i landet. Bakom detta låg framför allt det amerikanska men också kinesiska stödet till talibanrörelsen under 80- och 90-talen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.