USA hycklar oro och kritik mot Israel – men politiken förblir densamma

UTRIKES Medan Israels markoffensiv mot Rafah rycker allt närmare matas vi dagligen med hur världens ledare “tar avstånd” från detta och fördömer det som ett brott mot mänskligheten. Särskilt riktas då ögonen mot USA, Israels trofasta bundsförvant, där president Biden tycks ansluta sig till kritikerna – så vad händer egentligen i ledningen för västimperialismens ledande makt? 

Uppenbarligen har Biden satt tryck på Israel att inte gå in i Rafah, får vi höra, och intagit en tydlig position gällande invasionsplanerna.  Det  handlar dock inte om att Israel inte ska invadera. Nej, det hamndlar om att visa att det inte kommer att bli ett blodbad på civila innan de attackerar, säger Biden och uttrycker sin oro samt förordar en förhandlingslösning.

Det här är ett spel för galleriet, enligt en ny analys från People’s Dispatch. Bland alla ord om oro och avståndstagande saknas naturligtvis ens en antydan om att ISA:s officiella politik i förhållande till israel skulle förändras. Amerikanska myndighetskällor har tvärtom anonymt avslöjat att en invasion av Rafah inte skulle förändra politiken eller orsaka någon respons från USA.

Under tiden fortsätte vapenförsäljningen till Isreal med belopp på flera miljoner dollar och kritiken mot israel tystas – i representanthuset har man nyligen antagit ett lagförslag som klassar kritik av Israel som antisemitism, och förslaget förväntas segla rakt igenom senaten fram till en underskrift av presidenten som gör det till en lag. Polisen fortsätter också att brutalt slå ner de universitetsstudenter som protesterar mot Isarels krig i Gaza.

Nej, analysen är inte oväntad – men hyckleriet förtjänar att avslöjas för vad det är: att lugna världens folk för att USA-imperialismen ska kunna fortsätta ha sitt brohuvud i Mellanöstern.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.