Extremvärme i Sydostasien

KLIMAT En extrem och dödlig värmebölja drabbar just nu Sydostasien och har pågått runt en månad. Enligt World Weather Attribution kan forskare koppla ihop denna typ av värmeböljor med klimatförändringarna och en ökad medeltemperatur.

Globalt sett har de senaste 12 månaderna varit de varmaste som uppmätts, med en temperatur på 1,58 grader över förindustriella nivåer.

Skolor i Filippinerna har  tvingats stänga, och i huvudstaden Manila har rekordhöga +38 grader Celsius uppmätts under lördagen. Även Kambodja har rekordtemperaturer och i Vietnam hotas risskörden av den heta torkan. Värst drabbat är Thailand där 30 personer dött av värmen. Under det senaste året har värmerekord efter värmerekord slagits, och även luftfuktigheten har varit skyhög.

Värmeböljan följer på förra årets extremväder i området, och man kan se en trend – precis som överallt i världen fortsätter klimatförändringarna att försämre människors luvsvillkor och hota deras hälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.