Förslaget om vapenvila i Gaza fortfarande oklart

UTRIKES Turerna runt det senaste förslaget om eldupphör i kriget i Gaza fortsätter, och det är uppenbarligen ingen som riktigt vet om ens en begränsad vapenvila är möjlig. Det som diskuteras är fortfarande den trestegsplan som tidigare lades fram av USA (som dock sade att förslaget kom från Israel eller åtminstone att Israel hade varit med och tagit fram underlaget).  

Nu har FN:s säkerhetsråd röstat ja till denna plan som bygger på omedelbar vapenvila i Gaza. Vad gäller Israel väntar man fortfarande på ett uttalande från president Netanyahu, men det kom rapporter om att Hamas accepterat förslaget.

Det är emellertid inte klart att så är fallet. Senare uttalanden från anonyma källor säger till Reuters att man inte ruckar på kravet att en vapenvila måste leda till ett permanent slut på kriget och att de israeliska styrkorna drar sig tillbaka fullständigt, samt att palestinska fångar i Israel ska friges och en återuppbyggnad av krigsområdet ske.  Ändå verkar man se förslaget som positivt och som en väg framåt. Bollen ligger nu hos Israel, säger man.

Under tiden har Israel fortsatt sina anfall I mellersta och norra Gaza, som är bland de blodigaste hittills i kriget, och det enda som sägs från Netanyahu är att Israel inte kommer att avsluta kriget förrän Hamas är utplånat.

Det står klart att solidaritetsarbetet måste fortsätta. Vi kan inte lita på att ett tandlöst FN kan åstadkomma en förhandlingslösning. Inte heller kan man föreställa sig att ett USA med starka imperialistiska intressen i Israel utan vidare ska se till att Israel accepterar ett förslag som inte utplånar palestinierna. För att få ett slut på kriget krävs en stark internationell, folklig proteströrelse som tvingar krigsprofitörerna på reträtt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.