Döden på Northvolt – obduktionerna har inte testat för arbetsplatsens livsfarliga kemikalier

INRIKES Obduktionen efter den tredje person som utan förklaring dött efter ett arbetspass på Northvolts batterifabrik i Skellefteå är nu klar. Inget av det tre dödsfallen där arbetare avlidit i hemmet efter jobbet har ännu kunnat förklaras, och det krävs utökade utredningar säger kriminalinspektör Petter Källman. Dagens Arbete har gått igenom de kemikalier som fabriken hanterar, och konstaterar att flera av dessa ämnen är mycket giftiga och kan leda till döden.  

Vid obduktionen har man däremot inte letat efter dem.

– I den rättsmedicinska undersökningen ser det inte ut som att man har undersökt förekomsten av till exempel svårlöslig gas som fosgen eller svavelväte (vätesulfid), vilket bör göras, säger Kai Knudsen, överläkare och giftexpert vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Vid en vanlig rättsmedicinsk undersökning testar man inte rutinmässigt för de kemikalier som man arbetar med på Northvolt. Man testar främst för olika droger och läkemedel, men om man ska leta efter specifika kemikalier är det något som kräver särskilda undersökningar. Man måste också specificera vad obducenterna ska söka efter.

Northvolt slår ifrån sig. De har egna och externa experter på kemikalier som gör riskanalyser och riskbedömningar, och använder sig av kunskap från andra länder där denna industri funnits en längre tid. Tidigare har man också använt sig av statistik som säger att 1,5 personer per 1000 dör i förtid av olika sjukdomar varje år, och att det arbetar 5000 personer på batterifabriken varje dag. Därmed anser de att de tre arbetarna som dött efter jobbet nog är ett tragiskt sammanträffande.

Givetvis kan man inte nöja sig med Northvolts försäkringar och inte heller med inkompletta tester. Det rimliga vore att stänga batterifabriken tills en noggrann utredning gjorts – med alla undersökningar som krävs för att få svar på vad som orsakade dödsfallen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.