I andra omgången av de franska valen manövrerades extremhögern ut

UTRIKES Det franska valets andra omgång har gått av stapeln, och trots de stora framgångarna i första omgången blev det inte extremhögern i Nationell Samling som blev valets segerherrar. De kom på tredje plats, efter vänsteralliansen NFP och Macrons mittenkoalition. Som ofta är fallet i de franska valen ställs första omgångens resultat på huvudet i den andra omgången, efter diverse taktiska manövrer,

Preliminära siffror från det franska inrikesdepartementet säger att vänsteralliansen NFP blir störst med 182 av platserna i parlamentet, enligt Le Monde. Emmanuel Macrons allians Tillsammans blir näst störst med 168 platser. Först på tredje plats kommer Nationell samlings allians med 143 platser.

I den andra omgången gick nämligen vänsteralliansen och republikanerna ihop och röstade emot Nationell samling. Då räckte inte den relativa majoritet dessa fått i den första omgången. Vänster- och mittenkandidater som gick vidare, men kom på tredje plats i sina distrikt, uppmanades att dra sig ur till nackdel för Nationell samling .

Ingen av de tre grupperingarna har emellertid någon absolut majoritet i parlamentet, och vad det blir för regering är i nuläget oklart. Det är president Macron som ska utse premiärminister, och närmsta dagarna och veckorna kommer koalitioner bildas och förhandlingar att ske – och under tiden vill Macron ha kvar Gabriel Attal för att ”säkerställa landets stabilitet”.

Någon särskilt anmärkningsvärd vänsterpolitik lär vi dock inte få se även om NFP får bilda regering. Bland annat saknar deras program helt krav på löneökningar och visar på beredvillighet till ökad militarisering och krigsberedskap, samt intensifierad exploatering i ett Europa med “strategisk autonomi”: ett sätt att stärka försvaret av de franska monopolens positioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.