Nordiskt sommarläger – skolning och semester

PARTIET Nu pågår Nordiskt sommarläger utanför Kristiansands i södra Norge. Sommarlägren har en lång tradition och kommunister från Sverige deltar.
 
Folk från Norge, Danmark och Sverige har samlats för politisk skolning och semester. En tradition som har pågått i nästan 20 år. Sommarlägret började den 6 juli och pågår fram till den 13 juli, åtta händelserika dagar med mycket politiska diskussioner.
 
Under söndagen orienterade de medverkande partierna om sitt aktuella politiska arbete. Jan Jönsson, deltagare från SKP, berättade om partiets framgångsrika EU-valrörelse, studiekurserna partiet genomför och kommande kongress.
 
Jan Jönsson.
 
– Naturligtvis planeras aktiviteter under hösten och vintern, bland annat i kampanjer i solidaritet för Palestina, sa Jan Jönsson.

Förändrade vallagar

De norska vallagarna har förändras så nu måste NKP samla in cirka 40 000 namnunderskrifter för att få deltaga i nästa års stortingsval.
 
– Den nya vallagen kräver alltså att små partier måste få underskrift av 1 % av alla röstberättigade i valkretsen för att få ställa upp på en lista! berättade Runa Evensen, partiordförande i NKP.
 
Danmarks Kommunistiska Partis Henrik Stamer Hedin och Rikke G.F. Carlsson berättade att det pågår mycket diskussioner om det internationella läget och i synnerhet om Palestinafrågan. Men även hur kampen mot imperialismen ska föras och hur man tolkar begreppet imperialism. 
 
Under söndagseftermiddagen diskuterades fackföreningarnas roll efter EU-valet. Under måndagseftermiddagen diskuterades imperialismen och den nuvarande situationen i världen, med inledningar av Andreas Sörensen, SKP, Runa Evensen och Henrik Stamer Hedin.
 
Årets sommarläger arrangeras av NKP och DKP. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.