Kuppförsöket i Bolivia – Luis Arce, Evo Morales och imperialismen

UTRIKES Den militärkupp som ska ha avvärjts i Bolivia av presidenten Luis Arce har lett till många kommentarer. Bland annat har det ifrågasatts om det alls var en kupp – kanske var det istället en propagandamanöver.

Vi återvänder till händelsernas efterspel sedan Arce själv har kommenterat händelsen i en intervju med den mexikanska tidningen La Jornada (återgiven i chilenska El Siglo). Han drog jämförelser med vad som hände i Chile med Salvador Allende och de kuppförsök som riktades mot denne före militärens  avgörande maktövertagande, och med tidigare kupper i Bolivia.

Han menade att de tre ledarna för flygvapnet, flottan och armén var på plats, men de fick inte alla enheter att svara som de önskade, vilket bidrog till att kuppen misslyckades. Arce kommenterade också landets litiumfyndigheter och dragkampen runt deras utveckling, där han menade att Bolivia vill utveckla naturresurserna ”suveränt”, vilket han menar görs med ett ryskt och två kinesiska företag, medan en äldre maktkonstellation (dvs. USA-imperialismen)  vänder sig mot detta med alla medel.

När det gäller slitningarna inom Movimiento al Socialismo (MAS) i Bolivia mellan Luis Arce och den tidigare presidenten Evo Morales, ökade kuppen spänningarna, eftersom Morales var en av dem som ställde sig bakom anklagelserna om en fejkad kupp i ett lokalt radioprogram. Svaret från regeringen och Luis Arce lät inte vänta på sig och anger dokument och yttranden från kuppgeneralen Juan José Zúñiga som motbevis.

Vi kommer förmodligen aldrig att få veta vad som verkligen hände. Det är kanske inte heller det viktigaste. Vare sig det var ett verkligt kuppförsök som misslyckades eller ej, så kommer kapitalismen till sist alltid att vidta de åtgärder den ser som nödvändiga för att säkra sin profit.

Det kan vara läge att citera det mexikanska kommunistpartiets uttalande år 2019,  där man fördömde militärkuppen som satte högerpolitikern Jeanine Añez vid makten i Bolivia: ”Med tanke på händelserna i Bolivia måste det latinamerikanska folket dra de relevanta lärdomarna. Försöket att göra djupgående och radikala förändringar samtidigt som man bevarar den borgerliga staten står inför den hårda verkligheten att bourgeoisin slutligen tvingar sig till det sista ordet, på vilket sätt den än anser lämpligt”  .

Kommunisterna ställer sig bakom det bolivianska folkets kamp mot imperialismen och för socialismen, med frihet från utsugning och där naturresurserna används för folkets bästa!  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.