Försök till statskupp eller iscensatt propagandamanöver i Bolivia?

UTRIKES Den före detta militärchefen i Bolivia, Juan José Zúñiga, greps efter att ha lett något som möjligen var ett kuppförsök mot regeringen. Pansarfordon begav sig mot presidentpalatset och rammade byggnadens dörrar. Boliviansk TV har sedan visat klipp där president Arce konfronterar militärecefen och beordrar reträtt. Därefter tillsatte han en ny överbefälhavare och soldaterna drog sig tillbaka efter nya ordrar.

 Vad som egentligen hände är dock inte helt klart. Enligt den bolivianska dagstidningen El Deber sade nämligen Zúñiga att han hade agerat på presidentens begäran – uppenbarligen för att öka presidentens popularitet. Han ska ha frågat om stridsvagnar skulle ut på gatorna och fått ett jakande svar…

Zúñiga hade nyligen avsatts från sin post efter flera hot mot den före detta presidenten Evo Morales som avser att ställa upp i valen 2025. Evo Morales som styrde Bolivia mellan 2007 och 2017 har reagerat starkt på händelserna och fördömt kuppförsöekt. Han lät ändra konstitutionen för att kunna sitta en fjärde mandatperiod, men avsattes då vid en statskupp ledd av den religiösa högerpolitikern Jeanine Añez som sedermera fängslats för detta. Morales gick i exil till Mexiko, men återvände till Bolivia när hans före detta finansminister Luis Arce valdes till president.

Just nu pågår en bitter fejd mellan Arce och Morales inför valen 2025, något som i viss mån har gjort den allians, MAS (Movimiento al socialism, Rörelsen för socialism), där de båda ingår handlingsförlamad. Landet är rikt på litium och har under de senaste åren orienterat sig ekonomiskt mot Ryssland, något som de konservativa partierna som främst är lierade med västimperialismen och USA har motsatt sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.