En ögonblicksbild från urkommunismen

VETENSKAP I en grotta på en liten ö i centrala Indonesien har man hittat världens äldsta berättande grottmålning –  bilden föreställer tre personer runt en stor röd gris. Forskarna har just daterat den till att vara mer än 51 000 år gammal. Artikeln där man presenterar målningen finns i tidskriften Nature

Här har vi alltså en ögonblicksbild från urkommunismen, som kanske inte var så idyllisk som man föreställer sig. Det verkar nämligen som om den översta människofiguren (H3) har råkat illa ut under jakten på ett vildsvin. Man får hoppas att de andra kunde ta hem rejält med mat till sitt egalitära samhälle utan privategendom…

”Det här är det äldsta beviset på historieberättande”, säger Maxime Aubert, arkeolog vid Griffith University i Australien, till nyhetsbyrån AFP.  Han förklarar att dateringen skedde med en ny metod som använder laser och datorprogram för en datering av mikroskopiska lager av kalciumkarbonat som bildats ovanpå bilderna – något som kommer att revolutionera dateringen av grottmålningar. Kanske har vi alltså fler snap-shots från en annan verklighet att vänta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.