Malariamyggorna i Afrika utvecklar resistens mot den viktigaste medicinen

VETENSKAP Malaria dödar årligen närmare en halv miljon människor, varav de flesta är barn under fem år eller gravida kvinnor. Nu har parasiten utvecklat resistens mot medicinen artemisinin i Sydostasien , och i det svårt malariadrabbade Afrika är samma utveckling på gång.

En studie som gjorts i Uganda visar att det på flera platser finns en partiell resistens mot läkemedlet, som hittills varit den allra viktigaste och effektivaste medicinen mot den fruktade sjukdomen.

Ett förslag för att komma till rätta med sjukdomen är att genförändra myggorna så att de inte sprids, eller så att de inte kan bära parasiten. Möjligheterna till detta finns idag – men hur kommer ekosystemen att påverkas om man släpper ut genförändrade myggarter? Kan generna spridas till andra arter och vad kommer det att få för konsekvenser?

Nya läkemedel är emellertid också på gång, och kanske kommer de att delvis ersätta den medicin som myggorna blir immuna mot. Vaccin är en ytterligare möjlighet – men utvecklingen är ännu i sin linda.

Vi kan konstatera att mer forskning behövs, men att de socioekonomiska faktorerna också bidrar till den höga dödligheten. Fattigdom som förhindrar att man får vård, kan köpa läkemedel och genomföra förebyggande åtgärder (som impregnerade myggnät som skyddar sovande människor) liksom okunskap och rent praktiska svårigheter att nå fram till en fungerande sjukvård dödar lika mycket som de resistenta insekterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.