Nato och EU – västimperialismen drar åt olika håll i militariseringen

UTRIKES Nu märks vissa sprickor inom ”västimperialismen”. När Natos ledare träffas på ett toppmöte i Washington är en av de stora frågorna ökade satsningar på vad man kallar försvaret – Natos försvar alltså, där man har problem med den ökning av militariseringen av EU som sägs ske i försvarssyfte.

USA har länge legat på för att Europa ska ta större ansvar inom alliansen, men EU:s satsningar oroar . Det kan bli rörigt och ostandardiserat förstås, och Natochefen Jens Stoltenberg säger: ”Standarder och försvarsplaner, det är Natos huvuduppgifter, de kan inte dupliceras på flera olika organisationer för då kan det rent av hota vår säkerhet”.

Samtidigt är det naturligtvis så att en ökande splittring av västimperialismen i två block bekymrar USA:s kapital som vill ha allierade i den imperialistiska nyuppdelningen av världen.

Nato ska bestämma vad som ska tillverkas och köpas in, vilka kapacitetsmål det ska finnas, sade Stoltenberg redan i våras och vände sig mot den otydligare gränsdragning som uppkommit efter att EU satsat militärt till följd av kriget i Ukraina. Exempelvis har EU beslutat att pumpa in 1,5 miljarder Euro på ökade vapenproduktion. Det finns också röster som talar för ett endast europeisk-tillverkade vapen ska köpas in.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson håller sig på Natos sida i det här fallet: Sveriges vapenindustri ägs nämligen också av icke-europeiska bolag och skulle kunna komma att exkluderas när det handlar om inköp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.