Tio miljöaktivister får långa fängelsestraff i Kambodja

MILJÖ Tio miljöaktivister har dömts till fängelse i Kambodja. Flera av dem arresterades när de deltog i en fredlig protest utanför en domstol i huvudstaden Pnom Penh. Aktivisterna tillhör organisationen Mother Nature Cambodia, som sedan 2012 jobbar för mänskliga rättigheter och skydd av naturen i landet, rapporterar Supermiljöbloggen

Organisationen har sedan sitt grundande arbetat med kampanjer mot både skogsskövling, olaglig sandbrytning och korruption i utvecklingsprojekt, och anklagelserna mot aktivisterna går flera år tillbaka i tiden. 

Tre av de gripna åtalades för förolämpning av kungen och för att har konspirerat mot regeringen och har dömts till åtta års fängelse. De övriga dömdes enbart för konspiration och fick sex års fängelse. De placerades sedan utspridda i fängelser som ligger långt från varandra och från deras hem och advokater, enligt Kambodjanska människorättsorganisationen LICADHO

Kambodja har en historia av att förfölja människorätts- och miljöaktivister, som under de senaste åren dödats, fängslats och trakasserats av domstolar. Rörelsen Mother Nature Cambodia här till de organsiationer som utsatts för hot, juridiska trakasserier och polisövervakning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.