UTRIKES Enligt amerikanska Bloomberg har Turkiet skickat in en medlemsansökan till BRICS, i ett försök att bibehålla och stärka relationerna med framför allt Ryssland och Kina.
Som ett av få länder i Nato har Turkiet upprätthållit starka relationer med Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes, vilket också reflekterades i förhalandet av det svenska Nato-medlemskapet. Nu har Turkiet tagit ytterligare ett steg i stärkandet av dessa relationer och skickat in en medlemsansökan till BRICS.
Enligt anonyma källor finns flera orsaker bakom ansökan, bland annat ett missnöje med att den europeiska integrationen drar ut på tiden, men också djupa meningsskiljaktigheter om bland annat Ukraina.
Erdogan själv menade att detta inte är ett val mellan två sidor, utan att man samtidigt som man fördjupar relationerna med BRICS-länderna också ämnar uppfylla sina åtaganden gentemot Nato och de tidigare allierade.
Denna ambivalens speglar också den djupa spricka som kännetecknar den turkiska kapitalismen, där vissa delar orienterar sig österut medan andra västerut, samtidigt som man också följer egna intressen i form av bland annat Turkiska staters organisation, som samlat en rad turkiska stater i Centralasien under Turkiets ledning.
Denna balansakt kommer i slutändan visa sig omöjlig att upprätthålla och i takt med att motsättningarna mellan de imperialistiska blocken djupnar kommer också alla länder att förr eller senare tvingas välja sida. I dagsläget härskar ändå det relativa lugnet och om Turkiet godkänns som medlem kommer BRICS hos sig att samla de mest betydande regionala makterna i Mellanöstern: Egypten, Saudarabien, Turkiet och Iran.