Tysklands stöder användning av långdistansmissiler mot Ryssland

UTRIKES, UKRAINA Ukrainas möjlighet att använda långdistansrobotor för att attackera mål inne i Ryssland diskuterades som bekant av USA och Storbritannien 13 september, utan att man lämnade något officiellt besked. Nu menar exempelvis Jan Hallenberg, forskare vid Utrikespolitiska institutet, att ett offentligt besked helt enklet inte kommer att ges.

– Det kommer att komma ett beslut, om det inte redan finns, men det kommer inte annonseras tydligt, utan det kommer bli klart först när de här robotarna landar på rysk mark vilket jag tror sker inom de närmaste månaderna, säger Hallenberg.

Nu har även den tyska regeringen har uttryckt ett förtäckt stöd för USA:s och Storbritanninens sannolika planer att låta Ukraina använda NATO-missiler för att angripa ryskt territorium. Tysklands försvarsminister Boris Pistorius påpekade att användningen av långdistansvapen mot mål i Ryssland är förenligt med internationell rätt, och att det är upp till de länder som tillhandahåller vapnen att avgöra hur de används.

Förbundskansler Olaf Scholz har hävdat att Tyskland inte kommer att leverera Taurus-missiler till Ukraina, men Tysklands roll i konflikten har trots detta blivit alltmer framträdande. Tyska militärer är redan involverade i utbildning av ukrainska soldater och samarbete kring användningen av långdistansvapen mot ryska mål.

Den ryska regeringen har varnat för att om NATO-vapen används för att attackera Ryssland, kommer det att innebära att NATO blir en part i konflikten, vilket skulle kunna eskalera situationen dramatiskt. Från rysk sida har man uttryckt att detta skulle kunna leda till användningen av kärnvapen. Trots detta avfärdar västvärlden, inklusive tyska politiker, de ryska hoten som överdrivna eller absurda, helt i linje med deras behov att att trappa upp kriget för att nå västimperialismens målsättningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.