KLIMAT, MILJÖ En ny rapport från Climate Rights International visar att rika länder som Australien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Sverige, Storbritannien och USA vidtar allt hårdare åtgärder mot klimataktivism. I Italien lägger extremhögern just nu fram förslag som bland annat kriminaliserar miljöaktivism.
Eskalerande naturkatastrofer som skogsbränder och översvämningar har ökat pressen på att agera mot klimatförändringarna, men samtidigt bestraffas klimataktivister med oproportionerligt långa fängelsestraff och trakasserier. Detta underminerar grundläggande rättigheter som demonstrations-, mötes- och föreningsfrihet.
Rapporten pekar också på att dessa rika ”demokratiska” länder länge har kritiserat stater i det globala syd för att inskränka rätten till fredliga demonstrationer, men nu själva använder liknande metoder mot klimataktivister. Brad Adams, direktör på Climate Rights International, kommenterar att medan regeringar försvarar rätten till protester utomlands, inför de lagar som stoppar liknande protester på hemmaplan. Rekordlånga fängelsestraff i Storbritannien, Tyskland, Australien och USA är ett av flera exempel på de allt hårdare straffåtgärderna mot klimataktivister, och den tyska delstaten Bayern använder allt oftare en lag från 2018 mot klimataktivister, där polisen tillåts att anhålla människor innan brott begåtts.
Människorättsförespråkare har reagerat starkt på de alltmer extrema straffen mot fredlig klimataktivism. Mary Lawlor, FN:s särskilda rapportör för människorättsförsvarare, betonar att aktivister ses som hot av regeringar och företag. Många politiker och medier betraktar och beskriver idag klimataktivister som ”ekoterrorister” – något som avleder människors uppmärksamhet från de brådskande klimatfrågorna.